Tips
Här kan du få lite tips inom olika områden för att utvecklas som skidalpinist.
Utrustning
Skandinaviska Cupen kan genomföras på både telemarks- och randonnéutrustning. Randonnéutrustningen är en typ av slalomutrustning med den stora skillnaden att hälen kan lösgöras vid gång uppför. Den mest använda av de båda utrustningarna är randonné p.g.a. kombinationen vikt och stabilitet vid utförsåkningen.
Randonnéutrustningen finns i två varianter. En tävlingsvariant som är extremt lätt (Dynafit) och en standardvariant (Naxo, Diamir, Silveretta) som är lite tyngre men ändå smidigare än en vanlig slalomutrustning. Vill man vara med och kämpa om seger i cupen bör man välja den lättare tävlingsvarianten, annars fungerar standardvarianten utmärkt.
Telemarksutrustningen som används är oftast traditionell telemarksutrustning. Men även här gäller det att spara vikt så låga plastpjäxor i kombination med lätta randonnéskidor är att rekommendera om man vill hänga med i toppstriden. Den enkla typen av Rottefellabindning är den lättaste men inte lika stabil som kabelbindningen.
Stighudarna som används vid för att få fäste finns i olika material; syntet, halvsyntet och mohair. Syntet är slitstarka, torkar fort men glider sämre, mohair har bäst glid men suger åt sig vatten och slits fort. Halvsynteten hamnar någonstans mitt emellan dessa två. Skillnad på fästet mellan dem vid gång uppför varierar beroende på före. Glidet kan bättras på med silikonspray eller vanlig glidvalla. Mohair är det givna valet om du har bråttom runt banan.
Kläder
För de som siktar på att hålla sig längre fram i startfältet är det längdskiddress eller liknande som gäller.
Gore Tex/Activent och andra tätare material hinner inte med att andas ut fukten på denna höga ansträngningsnivå,
men dessa material fungerar utmärkt för de som tar det lite lugnare uppför och njuter av utförsåkningen istället för att bara stressa ner på en bra tid. Banorna är anpassade för den senare kategorin av deltagare genom att de ofta bjuder på tävlingsområdets finaste utförsåk.
Stavar
Lämpliga stavar är vanliga längdstavar eller teleskopstavar. Tänk på att prova ut en längd som passar både till att gå på platten och brant uppför med. Ett tips är att hålla längre ner på staven när man går uppför för att undvika onödig belastning på axlarna och armarna.
Ryggsäcken behöver inte rymma mer än 20-30 liter och bör vara så lätt som möjligt.
Spade finns både i plast och lättmetall. Det är givetvis en fördel om den är lätt och liten men tänk på att det primära är att den verkligen fungerar bra att gräva i den hårda snö som en lavin åstadkommer.
Lavintrancivers finns både med digital visning och äldre med ljud. Vilken typ som väljs spelar ingen roll, så länge den aktive kan hantera utrustningen.
Vätskan skall vara lättillgänglig, vätskebehållare med isolerad slang som placeras i ryggsäcken är att rekommendera.
Träning
Krav på en skidalpinistTävling
Vätska/Energi
Se till att dricka och kolhydratladda ordentligt inför tävling, det gäller att ha fulladdade batterier till start. Även under själva tävlingen gäller det att inte slarva med vätskan. Ha alltid vätska och bars lättillgängligt. Att minska på vätskan för att spara vikt kan bli ödesdigert. Får kroppen inte tillräckligt med vätska sjunker prestationsförmågan snabbt. Kom ihåg att även då det är kallt gör kroppen av med mycket vätska. Går man inte i topplagens tempo kommer man dessutom att vara ute på banan längre tid vilket också kräver mer vätska och energi. Tänk på att vid blåsigt väder kyls musklerna i kroppen snabbt ner och behöver då extra energi. Detta kan lätt undvikas genom att överdragskläder sätts på i tid.
Stighudar
Förvara stighudarna innanför kläderna så att de håller sig varma när ni åker utför, klistret kommer då att fästa bättre när de skall sättas på skidorna igen.
Håll ihop
Se till att hålla ihop laget under hela tävlingen. Att ständigt ligga ett par hundra meter bakom sin lagkamrat gör ingen starkare. Av säkerhetsskäl måste också laget hålla ihop. Vid trötthet är det lätt att olyckan är framme och då kan det vara tryggt att ha sin lagkamrat i närheten.